Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Un vin la care am intarziat


Degustand acest vin, pe indelete, in trei seri de-a randul, am avut distincta senzatie ca am intarziat, ca am ajuns cu o clipa prea tarziu. Ca momentul esential tocmai s-a consumat in lipsa mea, ca am pierdut ce era mai bun. Ca artistul tocmai si-a cantat solo-ul, si am prins abia refrenul.

Este vorba de un Pinot Noir invechit frumos, din 2006 de la Pivnitele Birauas din satul Ghioroc. Regiunea viticola este Minis, dar vinul poarta IG Dealurile Zarandului, si mentiunea „vin de stanca” -asemanare izbitoare cu „stonewine-ul” lui Balla Geza. Vecini, nu?

vin Pivnitele Birauas

vin Pivnitele Birauas

Pivnitele Birauas este un mic producator din satul amintit, avand doar cateva hectare, lucrate in familie, pe care cultiva Cabernet, Pinot Noir si Burgund. De ultima data de cand am auzit de acest producator, vorba s-a mai raspandit, ajungand chiar si prin paharele unor cunoscuti sommelieri… de gasit insa, se gaseste la fel de greu: la crama, ori in doua restaurante, unul in Arad si altul in Oradea. Asa cum ii sade bine unui vin local.

Sarind cu vorba direct la vin, e un interesant exemplu de Pinot Noir care s-a invechit frumos. Dupa opt ani a dobandit o  culoare aramie inchisa, cu bordura terra cotta destul de lata, pastrandu-si transparenta si limpiditatea. S-a deschis destul de greu, avand nevoie de aerisire serioasa, si cand spun serioasa, inseamna cam o noapte.

culoare de Pinot Noir invechit

culoare de Pinot Noir invechit

In prima seara, nasul a fost inchis si abrupt, lasand doar niste fire de arome de ardei copt si o urma de cirese. Aciditatea inalta dar liniara domina gura pana in postgust, unele note de piele veche si cirese supracoapte fiind aruncate ici si colo ca pe un portativ.

In a doua seara partitura se inbogateste, vinul capata voce, arata arome de gem de macese, de piele uzata, de mobila veche, pastrand aceeasi aciditate inalta, pe un corp subtire, eteric. In a treia seara nu mai apar arome noi, ci cele existente capata profunzime, tonuri noi, se mai usuca si se aspresc, iar alcoolul ramane perfect integrat, insesizabil.

Mentionez ca nu am decantat vinul, de frica sa nu se rasufle, dar poate nu i-ar fi stricat o aerisire mai energica; in rest l-am pastrat pur si simplu in frigider, cu dopul original (cam scurt).

N-as putea sa spun cand a fost momentul optim de consum al acestui vin. Cert e ca a trecut, abia. O saptamana in urma? o luna? anul trecut? Cine mai stie… vinul mi-a lasat acea senzatie ca nu a spus tot, ca n-am auzit toata melodia, ca undeva candva ar fi fost ceva mai mult… e o senzatie cumva frustranta, dar frumoasa. A fost un dialog ca intre gentlemani, si am inteles ca nu trebuie sa insist, ca audienta mea s-a terminat si valetul imi arata politicos usa. Nu-i nimic, acum ca cunosc casa, curand voi cere o audienta Cabernetului 2004…

Pinot Noir Birauas 2006

Pinot Noir Birauas 2006

Publicitate

8 comentarii la “Un vin la care am intarziat

  1. Pingback: Ospitalitate banateana la Pivnitele Birauas | Vinul din Cluj

  2. Petrica
    4 martie 2014

    „Viile Pivnitelor Birauas rodesc pe locul pe care odinioara Domeniile Dohnanyi, au creat un Vin, care a devenit celebrul “ Vin de Stanca “,cunoscut in Franta si in Imperiul Austro Ungar inca din 1890.”

    dupa cate am citit

    • Mihai Oprea
      5 martie 2014

      Posibil sa fie asa, dar nu am gasit mai multe detalii, si nici sursele acestor informatii.

  3. Pingback: Cabernetul peregrin | Vinul din Cluj

  4. Ciprian
    22 decembrie 2013

    vin de stanca medaliat – suna ca naiba, sincer 😀

    • Mihai Oprea
      22 decembrie 2013

      Asa-i? Si nici eticheta nu e cine stie ce. Dar continutul sticlei e cu totul altceva…

      • Nicholas
        9 martie 2014

        Eticheta e foarte rafinata! Nu toata lumea apreciaza extravaganta publicitara.

        • Mihai Oprea
          10 martie 2014

          Este simpla si discreta, intr-adevar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 22 decembrie 2013 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: