Scurta dar placuta a fost vizita pe care am facut-o luni, de Rusalii, la Vila Dobrusa, la Crama Avincis. Nu va mai spun despre cele 8 ore petrecute pe drum, in masina, bucurandu-ma de vara curajoasa instalata peste Transilvania, de bucatile de autostrada, si de perspectiva vinurilor reci ce ma asteptau in racoarea cramei. Parca ma si vedeam, stand pe terasa sub umbrelele generoase, ca si anul trecut, conversand alene cu ochii la peluza impecabila si la via din zare…
Toate au fost asa cum mi le inchipuiam, insa mult mai condensate, deoarece am ajuns abia pe la mijlocul dupamiezii, si am ratat o buna parte din activitati. Asadar, am inceput cu activitatea de baza, respectiv am dat repede pe gat vreo doua pahare din Domnul de Roua alb 2013, un vin ce are darul de a se duce pe gat in jos ca uns.
Mai intremat si pus pe picioare, am schimbat amabilitati cu gazdele si amicii gasiti pe acolo, si am prins frumoasele acorduri ale concertului SoNoRo, desfasurat intr-una din cele mai frumoase si mai spectaculoase locatii pentru astfel de evenimente: in cerdacul generos al Vilei Dobrusa, adevarata loggie, cu gradina de trandafiri si lavanda la picioare, si strajuit de randurile dese de vie ce tocmai se pregatea sa infloreasca. Daca mai adaugam si un pahar de Pinot Noir 2011 in mana, viata se vede altfel…
Si daca tot am amintit de Pinot Noir, acesta a fost revelatia vizitei mele, si a meritat sa bat atata drum ca sa-l degust pe indelete. In 2011, anul recoltei, viile erau la abia al doilea rod, si se simte varsta frageda pana in aromele vinului. A petrecut ceva timp in baricuri, si inca niste ani la sticla, care l-au ajutat sa se echilibreze. A rezultat un vin rotund si senzual, cu nas bogat de cirese si macese, ajutat de tonuri de lemn afumat si scortisoara. In gura e catifelat, cu o textura usoara, un pic aspru pe cerul gurii, si ceva tanini pierduti intre aromele juicy. Finalul e condimentat, aduce a ierburi aromate. Indraznesc sa spun ca intr-un an va arata si mai bine si merita pastrat, mai ales ca recolta 2012 a fost compromisa si nu va fi pusa pe piata.
M-am plimbat printre randurile de vie batrana de Muscat ce inconjoara crama, struguri care ipreuna cu o Tamaioasa Romaneasca tanara si vioaie alcatuiesc Cuvee Amelie 2013. Fata de cel din 2012, rotund si copt, acesta este mult mai vioi, mai sprintar, mai suplu. Tot demisec, are zaharul la jumatate fata de vinul din anul precedent. Daca mai adaugam faptul ca anul 2013 nu a „beneficiat” de excesele de caldura din 2012 care au dus la acumulari importante de zahar si la concentrarea aromelor, rezulta un vin intr-un registru total diferit -si as zice cu o capacitate de pastrare mai indelungata.
Sarind la un alt vin rosu, am mai remarcat si Merlot-ul, aflat la prima imbuteliere sub eticheta Avincis. Multa tinerete se simte in acest vin, multe arome suculente, intr-un stil sud-american, cu niste tanini verzi si elastici, si un final in care se simte puternic influenta baricului.
Si bineinteles, am incheiat tot alaturi de Domnul de Roua alb 2013, un vin care „risca” sa ocupe un loc alaturi de Crepuscul Iacob sau Cuvee Visan, ca vinuri albe pe care le-as alege oricand.
Multumesc
Frumoasa zona, bune vinuri!
Daca ai timp m-ai putea indruma cum sa-mi fac programul pentru o vizita in zona Dragasani?
Vreau sa plec pe 27.06 cu un grup de prieteni si incercam sa ne facem rezervarile de rigoare.
Ma gandesc sa vizitam vineri seara o crama, sambata doua crame si duminica inca una. Destul de greu sa alegem doar 4 crame din cele 6-7 din zona.
Alegerea mea ar fi, nu neaparat in ordinea asta:Stirbey, Avincis, Iordache, Isarescu, Bauer. Au avantajul ca sunt relativ aproape una de alta (in afara de Avincis) si se poate merge pe jos prin vie.
Multumesc
Cum mare placere si vizita placuta!