Vineri, in urma unei mici campanii de „teasing”, m-am indreptat in graba spre magazinul Comtesse du Barry din Cluj, unde banuiam ca aveam sa gasesc vinurile cautate: spumantele produse de Cramele Recas, in gama Sole. Asteptarile nu mi-au fost inselate, si dupa un pahar degustat „la botul vitrinei” de spumant roze, am luat acasa doua sticle pentru o intrevedere mai detaliata.
Vremea de februarie isi face de minune rolul de frapiera pentru vinuri, asa ca atunci cand am ajuns acasa sticlele erau la temperatura potrivita pentru a fi deschise. Totusi, dupa deschidere am introdus sticla intr-un racitor de vinuri din cel cu pastila frigorifica care se tine in congelator, suficient pentru vreo doua ore de pastrare. Pentru pastrarea pana a doua zi, am folosit o dop clasic cu vacuum.
La deschiderea sticlei am facut un mic spectacol, pentru ca mi-am amintit de un
gadget pe care nu-l folosisem niciodata: un deschizator de vinuri spumante. Dupa forma, acesa aduce mai degraba a dop vidat, pentru ca nu seamana deloc cu clasicul tirbuson. Mecanismul este cu totul altul -dupa ce mansonul este introdus peste buza sticlei, se roteste pana cand dopul sare si este „capturat” de pistonul care culiseaza in sus.
Vinurile sunt incadrate in gama Sole si au pe contraeticheta doar o descriere generala, care nu precizeaza anul, soiul, data imbutelierii si alte detalii; exista doar un sticker transparent care poarta mentiunea „vin spumant brut, 12% alcool”. Din discutii am inteles ca ambele spumante sunt produse dupa metoda charmat, rose-ul din Pinot Noir iar cel alb din Chardonnay.
Spumantul rose poarta aceeasi culoare trandafiriu-capsunie ca si varianta neacidulata, are o perlatie de intensitate medie cu bule mari, si un nas cu arome intense si persistente care reiau elementele previzibile inca din examinarea culorii: capsuni, trandafiri, dar si grapefruit. Corpul are o consistenta supla, in gura lipsesc aromele de patiserie specifice spumantelor prin metoda traditionala, in schimb apar note citrice, placute si interesante dar parca deloc tipice. Senzatia de dulce prezenta in postgust e cam prea persistenta pentru un spumant brut. E un vin dragut si placut, fara complexitate dar „bifeaza” elementele necesare pentru a fi agreabil. Merge pentru cei ce doresc de Sf. Valentin si altceva decat dulcegarii.
Spumantul alb e mult mai retinut si mai sobru -culoarea are inca evidente vinisoare verzui,
perlatia e mai fina si mai persistenta. Nasul e destul de copt, remarc arome de mere golden, caise si chiar ceva biscuit. Si in gura e persistent si intens, dar aromele devin cam prea grele, dand o senzatie de artificial. Finalul vireaza spre citrice, si chiar o nunata minerala, de piatra uda; lipseste zaharul prezent la roze.
Mi-au placut ambele vinuri, parca albul mai mult decat roze-ul, sunt usoare, agreabile si vesele, potrivindu-se ca opening drink la petreceri sau pur si simplu cu niste gustari mai fistichii. Eu am incercat spumantul alb alaturi de un platou improvizat: unt cu trufe, rosii uscate, branza picanta si icre de Groenlanda. Daca vreti termen de comparatie, as plasa aceste spumante calitativ putin peste gama Margaritar de la Jidvei, dar sub cele de la Rhein.
Blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.
Pingback: Perle de primavara | Vinul din Cluj
Pingback: Bule de primavara: Jane Ventura Cava Brut Rose Reserva 2008 | Vinul din Cluj
Interesant..m-ai facut curios. Vad ca pe site la Recas nu au fost introduse inca…Poti sa-mi spui care e pretul estimativ?. (stiu ca la vinurile clasice din gama Sole este in jur de 50 lei)
Presupun ca sunt cam la acelasi nivel de pret; magazinul de unde le-am luat nu le avea inca introduse in list de preturi, asa ca urmeaza sa aflu maine cand ma duc sa le platesc 🙂