Nu stiu daca la Rioja la DWCC, vor avea pastrav afumat, dar cu siguranta isi vor dori sa aiba (si niste paine de casa), dupa ce vor gusta Feteasca Regala 2012 de la Liliac. La prima vedere, aceasta combinatie are toate ingredientele unei potriviri desuete, depasite. Adica, vinul alb sec cu peste este una din primele regului de servire a mesei, tratata in orice carte de bune maniere.
Chiar si in cartile noastre de bucate, la pastrav se recomanda Feteasca Regala, ori in cel mai rau caz un Sauvignon Blanc. Pastravul, rapitor de apa rece, indicator al „curateniei” locului, are probabil cea mai fina carne alba, care „cere” un vin sec, cu arome florale, nu prea invazive, si aciditate ridicata.
Insa acest exercitiu facil si banal de potrivire a mancarii cu vinul poate fi dus la un
nivel superior daca se face un „upgrade” la ambele ingrediente. Sa incepem cu pestele: pentru un plus de savoare, alegeti pastrav afumat, ori un somon usor, in felii fine. Eu le-am ales pe amandoua (din ratiuni experimentale, bineinteles). Pentru mai multa consistenta, „atasam” pestele unor felii de paine (de casa) cu ajutorul unui unt de calitate -recomand President ori Lurpak. Iar pentru acel twist de diferentiere, presarati piper proaspat macinat, cateva farame de parmezan, si doua-trei picaturi de ketchup picant (tot de casa). Cei aventurosi pot incerca si sos de soia. Masline kalamata pentru decor, si un fund de lemn.
Iar la partea lichida, alegem o Feteasca Regala de Lechinta, de la Crama Liliac, care aduce o aciditate ridicata, gata sa se lupte cu aromele usor afumate, un corp suplu si fin ca si textura carnii de peste, si arome delicate si verzi, de flori de soc, frunze proaspat rupte si mere coapte, sa echilibreze picanteriile. Finalul e usor mentolat, acid, curata gura.
Am mai spus-o si cu alta ocazie, cred ca este un excelent vin de gastronomie, un vin care poate pune in valoare multe preparate, si prin asta depaseste categoria vinurilor usoare de vara, citric-acrisoare.