Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Cuvee Visan in dialog cu pastravul


E o tema predilecta si recurenta in vinosfera, care a fost explorata si invartita pe toate fetele: potrivirea vinurilor albe cu pestele. Incercam sa iesim din rigori, sa depasim barierele gastronomice, sa incercam ineditul, dar din cand in cand ne dam seama ca cele doua sunt pur si simplu facute una pentru alta.

reteta de pastrav

reteta de pastrav

 

Fiecare are propriul sistem de a gasi potrivirea perfecta intre tipul de peste, modul sau de preparare, si vin. Iar pentru pastrav, regele neincoronat al apelor iuti si reci de munte, cu carnea sa fina ca o batista, potrivirea este cu atat mai importanta. Eu merg pe principiul simplitatii: cu cat pestele este pregatit mai simplu, cu mai putin dichis, mai aproape de aroma si textura naturala a carnii, cu atat trebuie un vin mai discret, mai neinvaziv, care sa invaluie si sa puna in evidenta vietuitoarea piscicola.

Asadar, pentru o pereche de pastravi stropiti cu sare, cu o lingurita de ulei de masline, inconjurati de legume feliate si copti la foc mic cam 20 de minute, am gasit un vin cu aciditate medie, ceva semne de tinerete desi e din 2012, o textura frumoasa, densa dar nu greoaie, si o imbinare de arome intr-o tonalitate discreta -de la pere tari de toamna pana la ceai verde si marar uscat, cu aluzii foarte subtile de iasomie: Cuvee Visan 2012, de la Gramma. Multumita Lidl (care face o treaba buna nu doar cu vinurile straine), am ajuns relativ usor la acest vin, fara ocoluri nedorite prin propria pivnita.

Cuvee Visan Gramma

Cuvee Visan Gramma

Cele doua elemente poarta un dialog la nivel microscopic, intrepatrunzandu-se unele pe altele, parca venind unul in intampinarea altuia. Chiar daca raman un fan declarat al Fetestii Regale, parca aceasta alcatuire cu Feteasca Alba si Aligote imi marcheaza memoria papilelor, ce sa zic, tot la un nivel microscopic.

Mai jos sunt niste imagini care, initial, credem ca vin din spatiul cosmic, dar de fapt apartin unui univers la fel de fascinant, si aflat chiar sub nasul nostru: universul microscopic.

https://i0.wp.com/petapixel.com/assets/uploads/2014/11/wired6.jpg

Hubble: Various diatoms, preserved slide from 1919.

 

 

https://i0.wp.com/petapixel.com/assets/uploads/2014/11/wired2.jpg

Detritus: Various diatoms, preserved slide from 1919.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18 decembrie 2014 de în retete şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: