Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Animatie de la Gramma


perechi de vinuri

perechi de vinuri

 Chiar daca nu-l mai vedem pe maestrul Horatiu Malaele pe scene atat de des, reusim sa-i gasim spiritul patrunzator si umorul fin in locuri nebanuite. Incepand de anul trecut, operele sale „locuiesc” pe etichetele vinurilor Gramma, dandu-le un aspect cel putin indraznet si incisiv, pe masura stilului vinurilor. Caci umorul si ironia lor nu au nevoie de multe cuvinte, si pot fi intelese indiferent de context, an ori anotimp.

De aceea m-am bucurat asta primavara cand am gustat pentru prima data editia 2014 a vinurilor Gramma, si am vazut ca familiarele imagini de pe etichete au ramas la locul lor. La fel, si stilul vinului, produs din probabil cele mai batrane vii cu struguri albi din regiunea Moldovei, a ramas la fel de tineresc, jovial, expresiv si graitor. In ciuda dificultatilor anului 2014 pentru viticultori, datorita verii ploioase si a feluritelor alte intemperii, vinurile acestui an au dobandit parca mai multa expresivitate si concentrare a aromelor. Sa fie datorita recoltei mult mai reduse, practic la aproape jumatate fata de anii anteriori? Sa fie datorita unei intelegeri mai bune a soiurilor si comportamentului lor?

cele patru Gramma

Gramma la gheata

 

Cert este ca (poate cu exceptia Fetestii Regale, care sufera putin la aciditate), atat Aligote-ul cat si Cuvee-ul Visan sunt net superioare celor din 2013, avand la fiecare capitol cate ceva in plus -expresivitate, textura, intensitatea nasului, rotunjimea aromelor. Coincidenta face ca doar in urma cu cateva luni am avut ocazia sa gustam niste vintage-uri mai vechi de la Gramma, si am vazut ca pot sa treaca cu cuces doua si chiar trei veri peste o eticheta. Iar Cuvee Visan 2014 are realmente un potential de evolutie intr-un orizont de 3-4 ani.

In plus, a aparut si un rose, inedit, care schimba putin peisajul all white cu care fusesem obisnuiti de cei de la Gramma. E un field blend din patru soiuri  -adica toti strugurii pentru acest vin au fost culesi de pe aceeeasi parcela, zdrobiti si fermentati in acelasi timp, indiferent de soi. Contine probabil proportii variabile de Cabernet, Babeasca, Feteasca Neagra si Merlot, si a iesit foarte ok pentru prima incercare -proaspat, acid, racoritor, relativ discret ca arome, cu un foarte mic rest carbonic.

Gramma la gheata

Gramma la gheata

Si nu ma pot uita la aceste etichete fara sa-mi vina imediat in minte unul din marii clasici ai ilustrarii grafice, o personalitate relativ discreta, dar cu operele caruia ne-am intalnit aproape sigur fiecare in noi, in copilarie ori …mai tarziu: Hayao Miyazaki. De la povesti ca Nausicaa si Porco Rosso, pana la Wind Rises, animatiile sale surprind momente geniale, care au facut personajele lui Miyazaki sa ramana in istorie, indiferent de …specie.

Publicitate

2 comentarii la “Animatie de la Gramma

  1. Pingback: Neuronul singuratic pe sarma | Vinul din Cluj

  2. Pingback: De vorba cu Davino, Gramma si Gitana | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18 mai 2015 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: